Söz yazarlığı ve oyunculuğunun yanı sıra, birbirinden güzel beste ve şarkılarıyla Türk Halkı’nın gönlünde taht kuran, Türk Müziği’nin güçlü sesi Hüseyin Kağıt’a konuk olduk.
Ankara’daki evinde ve stüdyosunda bizleri misafir eden ünlü sanatçı, hakkındaki bilinmeyenleri ve hayranlarının merak ettiklerini gazetemize anlattı.
Her zamanki güler yüzü ve pozitif enerjisi ile bizleri misafir eden Hüseyin Kağıt,”Evli, mutlu üç buçuk çocukluyum” dedi.
Türk Müziği’nin sevimli şairi Hüseyin Kağıt ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajı sizlerle paylaşıyoruz:
BABAMIN VEFATI EĞİTİM HAYATIMA NOKTA KOYMAMA SEBEP OLDU
İRADE HABER; Öncelikle sizi tanıyarak başlayalım. Hüseyin Kağıt kimdir?
HÜSEYİN KAĞIT; 1982 Ankara doğumluyum evli, mutlu, üç buçuk çocukluyum İlkokul beşinci sınıfı bitirdikten sonra tatil döneminde ‘Yeşilova Elektrik ‘ İslam Yeşilova’nın yanında elektrikçi çırağı olarak işe başladım. İslam ağabey babamın arkadaşıydı. Bu süreçte babam vefat etti. Babamın vefatı beni çok etkilemişti. Hem babasız kalmanın verdiği acı, hem de maddi durumumuzun çok iyi olmaması eğitim hayatıma devam edip etmeme konusunda aldığım kararda etkili olmuştu. Okumayı çok istememe rağmen maddi imkansızlıklardan dolayı anneme destek olabilme adına çalışmaya karar vererek eğitim hayatıma nokta koydum. Bu nedenden dolayı elektrikçi İslam Yeşilova’nın yanında çalışmaya devam ettim. Kanunlar gereği çıraklık eğitim okuluna gitmem gerekiyordu. Çıraklık Eğitim Okulu’nda dört yıl elektrik bölümünü okudum. İlkokul ve Çıraklık Eğitim okuluyla birlikte toplam dokuz yıl eğitim hayatım oldu. Bu süreçte kendimi elektrik alanında geliştirerek gece lambası ve hırsız alarmı yaptım. Yüzde yüz yerli, yüzde yüz milli
İRADE HABER: Halkın senden elektrik almasının sebebi bu mu
HÜSEYİN KAĞIT: Evet en büyük neden bu galiba. Faz nötr, al götür
KIRIK BİR SAZLA BAŞLADIM
İRADE HABER: Saz ile ne zaman tanıştın?
HÜSEYİN KAĞIT; Elektrikçide çalışmaya başladığım yıllarda Sincan’da, güzel bir arkadaşlık bağı oluşturan ve sık sık bir araya gelen yaşlılar grubu vardı. Birçoğu emekliydi. Kendi aralarında sazlı, sözlü sohbet eder, vakit geçirirlerdi. Ben de boş vakitlerimde zaman zaman onların yanına gider şarkı söylerdim. Zaman ilerledikçe bana,”sana da bir saz lazım” diyerek beni saza teşvik ettiler. Tabi saz alacak param yok o dönemde. O, vefakar büyüklerimiz önce bana kırık bir saz buldular. Kırık sazı, tutkal ile yapıştırdık. Bir hafta tutkal kurudu ve saz sağlam duruma geldi. Daha sonra aralarında para toplayıp saza tel ve perde alıp taktırdılar. Cemil Usta takmıştı telleri ve perdeyi. Cemil Usta’nın gözleri görmezdi. Yaklaşık üç ay ders aldım ustamdan. Hala da kardeşlerimize ders vermeye devam ediyor. Cemil ustamdan sonra Mehmet Demirtaş Hocamın yanına giderek ondan da şarkı okuma dersleri aldım.
HAFTALIĞIMI BİRİKTİRİR, MÜZİK ALBÜMLERİ ALIRDIM
İRADE HABER: Kısa sürede saz çalmayı öğrenebildin mi?
HÜSEYİN KAĞIT: Öğrendim dersem dürüst olmam. Dost meclislerinde ufak ufak çalarak aşama kaydetmeye çalıştım. Elektrik işini bir süre sonra bıraktım ve eniştemin dükkanında işe başladım. Eniştem, Gazi Pasajı’nda Sincan’ın en meşhur dükkanını işletiyordu ‘Karmil Video’ haftalığımı biriktirir yine Sincan’ın bir başka meşhur dükkanı olan ‘Orhan Plak’a’ gider yeni çıkan albümleri alır, yeni çıkan parçaları öğrenmeye çalışırdım. Orhan Plak, oyun havaları konusunda Sincan’ın lokomotifi diyebilirim. Birçok sanatçı ağabeylerim ve kardeşlerim ilk albüm deneyimlerini Orhan Plak’ta yaşadı desem abartmış olmam. Teknolojinin hızla hayatımıza gelişerek girmesi eniştemin işlerini de etkileyince, eniştemin dükkanını müzik markete dönüştürdük ‘Karmil video, Müzik Market’. Bu dönüşüm farkına varmadan benimde hayatımın dönüm noktası oldu diyebilirim.
İLK KEZ VİDEOYLA KENDİMİ ÇEKEREK ŞARKI OKUDUM
İRADE HABER: Dönüm noktası derken?
HÜSEYİN KAĞIT: Merhum Cevdet eniştem dükkanı müzik-markete dönüştürünce müzikle çok daha fazla iç içe oldum. Çalıştığım iş yerinin faaliyet konusu müzik-market olunca düğünlerde, özel günlerde kamera çekmeye giderdim. (İşimin bir parçası) bu vesile ile sanatçı ağabeylerimi canlı canlı dinleme fırsatı bulup, onların deneyimlerinden yararlanmaya çalışırdım. Yine aynı şekilde AHİD’in etkinliklerine katılır, değerli büyüklerimin tanıdığı imkanlarla orada da çalıp söylerdim. Eniştem gurbetçiydi. O dönem Almanya’dan yeni bir kamera getirmişti. Kamera çekerken bir şarkı okumak istedim. (Yeni kamerayı da test etmiş olacaktım.) Birçok kişi eleştiride bulunarak,”Sen ne anlarsın şarkı okumadan, sen kameracısın” diyerek bu fikrime karşı çıktı. Eleştirilere kulağımı tıkayıp o kamerayla bir şarkı okudum. İzleyenler ve dinleyenler,”Bu çocuğun sesi güzel, farklı bir tarz var” diyerek bana destek olup cesaretlendirdiler.
PEÇENEKLİ SÜLEYMAN’A MİNNETTARIM
İRADE HABER: Bugünlere gelmende emeği olan ve sende iz bırakan birileri var mı?
HÜSEYİN KAĞIT: Evet Peçenekli Süleyman üstadımın bendeki yeri çok ayrı. Peçenekli Süleyman ağabeyim ile bir süre ‘Rast Ney Müzik’te’ birlikte çalıştık. Peçenekli Süleyman ağabeyimden hem müzik yapımcılığını öğrendim hem de sazımı, sözümü ve kendimi onun yanında geliştirdim. Bugünlere gelmemdeki en önemli etkenlerden birisi şüphesiz Peçenekli Süleyman’dır. Onun gibi bir üstat ile çalışma fırsatı bulduğum için kendimi şanslı buluyorum. Ondan çok şey öğrendim. Sağ olsun, sabırla bilgi, birikim ve deneyimlerini benimle paylaştı. Ona ne kadar teşekkür etsem azdır. Hala ondan öğreneceğim çok şey var.
YAKIN DÖVÜŞ UZMANIYIM
İRADE HABER: Sanırım sporcu kimliğinde var. Sporla da uğraştın.
HÜSEYİN KAĞIT: Sporu seviyorum. Gençlik yıllarımda boks, halter ve güreş yaptım. Bireysel sporlara ilgim vardı. Yakın dövüş uzmanıyım. Türkiye genelinde birçok yarışmaya katıldım. Birinciliklerim ve bazı derecelerim var.
EVDE UN YOKTU, SIRTTA GÖMLEK YOKTU
İRADE HABER: Müzikteki gelişimin ve beste çalışmaları nasıl ilerledi? İlk besteni ne zaman yaptın?
HÜSEYİN KAĞIT: O, dönem maddi imkanlarımız oldukça kısıtlıydı, evimiz kiraydı. Yeni bir sazım olmasını çok istiyordum. Anneme sürekli baskı uygulayıp bana yeni bir saz alması için yalvarıyordum. Annem,”Belediyede rahmetli babanın tasarruf teşvik fonu parası var. O ödenince alayım diye” beni avutuyordu. Annem bunu söyleyince Sincan Belediyesi’nin kapısında yatmaya başladım Rahmetli babam, Sincan Belediyesi personeliydi. En ufak bir fırsatta belediyeye gider, ‘Havalı Ahmet’in’ oğluyum, babam garaj amiriydi, belediye başkanının şoförüydü diye kendimi tanıtır, babamın rahmetli olduğunu söyleyerek parayı almaya çalışırdım. Gerçekten zor durumdaydık. Evde un yok, sırtta gömlek yok misali durumumuz vahimdi. En sonunda belediye yetkilileri,” Senin yaşın küçük, aile büyüklerinden biri gelsin parayı ödeyelim” dediler. Sanırım bu para yaklaşık olarak on bin beş yüz TL’ idi. Annem,”Bu parayı çözersen sana saz alacağım” demişti. Sonuç olarak anneme banka kanalıyla o ödeme yapıldı.
ANNEM SAZ YERİNE GOCUK ALDI
İRADE HABER: Annen söz verdiği sazı aldı mı?
HÜSEYİN KAĞIT: Annem,”Oğlum saz almayayım, havalar soğuk sana gocuk alalım” dedi. Ana yüreği işte saz yerine 50 liralık gocuk aldı Bu olay tabi komşu esnafları duygusallaştırdı. Esnaflar aralarında para toplayıp bana bir saz hediye ettiler. Oturduğumuz evin bir odasına küçük bir stüdyo kurarak kendi çapımda besteler yapmaya başladım. Annem bile bestelerimin tutacağına inanmıyor, senden şarkıcı olmaz diyordu ‘Kötü komşu insanı mal sahibi yaparmış’ misali çok çalışarak annemin yaklaşımını da çürütmüş oldum. Ben kendime inanmıştım. Yola, inanmışlarla çıkılır, ikna edilmişlerle değil.
KENDİ REKLAMIMI KENDİM YAPTIM
İRADE HABER: İlk besten?
HÜSEYİN KAĞIT: ‘Yine akşam oldu, ben yine mutsuz’ hiç unutamam. İlk heyecan, ilk göz ağrım. Besteyi sosyal medya alanlarında paylaştığımda sürekli dalga geçiyorlar.”Bu çocukta ne saz var, ne ses var” diyorlardı. Az öncede belirttiğim gibi ben kendime inandım ve inancımı hiç kaybetmedim. Eleştirilere saygı duyarak inandığım yolda ilerledim. Sosyal medya platformlarına şarkılarımı atarak içerik ürettim, kendi reklamımı kendim yaptım. İlk albümüm çıktığında gurbetçiler alışveriş yaparken çantalarına çaktırmadan kendi CD mi atıyordum yolda dinlesinler diye Şaşırıp arayanlar oluyor,”Arkadaş yanlış bir CD koymuş çantaya” diyorlardı. Ben de,”O benim arkadaşım kalender biridir. Hediyemiz olsun “diye bu sayede reklamımı yapıyordum.
ACILI OYUN HAVASI
İRADE HABER: Yaptığın bestelerin tarzını nasıl tanımlıyorsun?
HÜSEYİN KAĞIT: Acılı oyun havası diyebilirim. Bestelerim, sevinci, hüznü, acıyı ve kederi anlatıyor. Öyle ki ilk dönemlerde yaptığım besteler CNN TÜRK TV’nin dikkatini çekmiş ve benimle ilgili kısa bir belgesel tarzında röportaj yapmışlardı. Bunun da çok faydasını gördüm.
PEŞ PEŞE ÜÇ ALBÜM
İRADE HABER: Albüm yapma fikri nasıl oluştu?
HÜSEYİN KAĞIT: Söz ve bestelerimi sanatçı arkadaşlarıma veriyordum. Baktım verdiğim kişiler uçmaya başladı. Eş, dost çevrem,”Sen de oku” diye beni teşvik ettiler. Bir cesaretle eve kurduğum stüdyoda buldum kendimi. Ankaralı Volkan ve Gececi Mehmet kardeşlerimle bismillah deyip ilk albüm çalışmamızı yaptık. Biraz acemilik yaşadığımızı söyleyebilirim. İnsanların eleştirilerini dinledim, ustalara sordum hatalarım neler diye. Onların tavsiyelerini dikkate aldım. Aslında müziğinde mutfağından geliyorum. Rahmetli dedem tulum çalarmış. Ben doğduğumda evde tulum varmış. Bu arada sosyal medyayı verimli kullanan birisiyim. Sosyal medyanın albümümün ve eserlerimin tanıtılması ve daha fazla kitlelere ulaşması konusunda çok etkisi oldu. Stüdyoda, yaptığım çalışmaları kayıt altına aldık ve bu sayede peş peşe üç albüm çıkarttık. Üç albümde de yer alan eserlerin söz ve müzikleri bana ait.
KARANLIK ODADA TEK BAŞINA AĞLAYAN PALYAÇO GİBİYİM
İRADE HABER: Oldukça pozitif ve güçlü bir kişiliğin var. Bu enerjinin sırrı nedir?
HÜSEYİN KAĞIT: Hani bir söz var ‘Öksüz kuzu toklu olmaz’ diye. Annemden başka sırtımı dayayacak kimsem olmaması hayata karşı güçlü durmamın en büyük etkeni diyebilirim. Aslında koskoca bir salonu gülmekten kırıp geçiren, sonrada küçücük, karanlık bir odada tek başına ağlayan palyaço gibiyim. Yüzüm gülüyor ama belki içim kan ağlıyor. Sevenlerime karşı hep güçlü durmaya ve pozitif olmaya gayret ederim. Annem, eşim, çocuklarım ve en yakın aile bireylerim bile içimde kopan fırtınaları bilmezler.
UZAYA ÇIKMAK İSTİYORUM
İRADE HABER: Şuan Ünün Türkiye sınırlarını aştı. Nerdeyse Dünya’nın her kıtasında konserler ve turnelerin oluyor. Bugünleri hayal etmiş miydin?
HÜSEYİN KAĞIT: İnanarak çıktım ben bu yola. İnandığım şeyleri bilseniz şaşarsınız. Şu anki konumumdan on kat daha fazlasını hayal ettim. İçimdeki enerji, hayallerimi ve ideallerimi gerçekleştirecek güçte. Rabbim ömür verirse daha yapacak çok işim, ulaşacağım çok daha büyük hedeflerim var. Geldiğimiz noktada ulusal bir sanatçı oldum. Yarışmalarda jüri üyeliği yapıyorum, filmlere ve dizilere müzik yapıyorum, sinema filmlerinde oynuyorum, şarkılarım toplumun her kesimi tarafından seviliyor, dinleniyor. Buna rağmen, daha çıkacağım çok basamak olduğunu düşünüyorum. Hayaller sınırsız. Uzaya çıkmak istiyorum.
DİJİTAL DÜNYA’YI ÇÖZMEK İSTİYORUM
İRADE HABER: Kısa vadede hedeflerin nedir?
HÜSEYİN KAĞIT: Dijital dünyayı çözmek ve bu dünyaya daha hızlı girmek istiyorum. Her platformda olduğu gibi dijital dünyada da en iyisini yapmak istiyorum. Bizler, gelişen dünya ile birlikte kendini yenileyen dijital teknolojiye hızla adapte olmalıyız.
GENÇ YETENEKLERE ŞANS TANIYORUZ
İRADE HABER: Hüseyin Kağıt Prodüksiyon’dan bahseder misin?
HÜSEYİN KAĞIT:Hüseyin Kağıt Prodüksiyon’u, öncelikle kendi işimi kendim yapabilmek amacıyla kurdum. Başka bir firmada iş yapınca zaman uyuşması anlamında sorunlar yaşıyoruz. Hata yaptığımızda kendi yerimizde daha kolay ve daha çabuk müdahale edebiliyoruz. İşin mutfağında aşçıbaşı kendimiz olunca, kıvamı daha iyi ayarlayabiliyoruz. Genç yeteneklere şans tanıyoruz. Ekip çalışmasını üst seviyede yapıyoruz, bu da kaliteyi yükseltiyor. Benimle düet yapmak isteyenlere de kapımı açıyor, yardımcı oluyorum.
EŞİM EN BÜYÜK DESTEKÇİM OLDU
İRADE HABER: Bugünlere gelirken ailenden destek gördün mü?
HÜSEYİN KAĞIT: Başlangıçta annem başta olmak üzere ailem bu işi yapabileceğime inanmamıştı İlk olarak gece kulübüne başladığımda ücretsiz sahne alıyor, sabahları da normal işime gidiyordum. Tabi, gece kulübünde belirli bir süre sonra iyi bahşiş almaya başladım ama akıllara zarar bahşiş hem de . O ana kadar bu işi yapabileceğime inanmayan ailem, para kazanmaya başlayınca inandı Daha sonra da gereken desteği fazlasıyla verdiler. Çalıştığım ortamlarda biliyorsunuz bayanlar var. Bu konuda eşim gereken müsamahayı gösterdi. Şehir dışına gittiğimde annem ailemin başında durarak bana güven ve moral verdi. Yani herkes elinden geleni yaptı. Ama eşime özel bir parantez açmak isterim. Eşim bana hep inandı ve benim en büyük destekçim oldu.
06 METİN VE EFSANE HÜSEYİN HEP YANIMDA OLDULAR
İRADE HABER: Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Döner ile (Efsane Hüseyin) dostluğunuz ne zaman başladı?
HÜSEYİN KAĞIT: Efsane ile uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz var. Tanıdığım Ankara’daki en eski radyoculardan birisi. Ben müzik işi ile uğraştığım, o da üretileni dinleyicinin takdirine sunduğu için yapılan her yeni çalışmada istişare ederdik. Sağ olsun onunda çok desteğini gördüm. 06 Metin’in de çok desteğini gördüm. Her ikisi de hep yanımda oldular bana destek verdiler. İlk kez sizinle paylaşıyorum. Radyo Banko’nun arşiv oluşturmasında Efsane Hüseyin’e ben de destek olmuş ve arşivi birlikte oluşturmuştuk. Park FM ve Radyo Banko ilk heyecanımı dinleyicilerle buluşturan bende çok özel yeri olan radyolar.
YENİ BİR MACERA İSTEMEM
İRADE HABER: Müzik dışında bir iş yapmayı düşünüyor musun?
HÜSEYİN KAĞIT: Düşünmüyorum. Uzun yıllar esnaflık yaptım. Esnaflık şu aralar zor. Kurumsallaşamayan firmalar ayakta kalmakta zorlanıyorlar. Yeni bir maceraya atılmak istemem. Bu bana biraz uzak geliyor. Müzikten başka bir işle uğraşamam, sanırım.
İRADE HABER: Müzikte kendi tarzını nasıl tanımlarsın?
HÜSEYİN KAĞIT: Ana temam Halk Müziği
İRADE HABER: Beste yapmak nasıl bir duygu?
HÜSEYİN KAĞIT: Tarifi imkansız bir duygu
İRADE HABER: Gençlere tavsiyen nedir?
HÜSEYİN KAĞIT: Çok yönlü olsunlar, tek bir şeye kapılıp kalmasınlar
İRADE HABER: Ankara?
HÜSEYİN KAĞIT: Aşk Ankara’dır
İRADE HABER: Anne?
HÜSEYİN KAĞIT; Cennet kokusu
İRADE HABER: Eş?
HÜSEYİN KAĞIT: Diğer yarım
İRADE HABER: Çocuklar?
HÜSEYİN KAĞIT: En leziz meyveler
İRADE HABER; İrade Haber?
HÜSEYİN KAĞIT: İradenize sahip çıkın, okuyun, okutun
İRADE HABER: Son mesaj?
HÜSEYİN KAĞIT: Tüm sevenlerime en kalbi sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum.